Zapach kołocza unosił się nad Rozwadzą!

Wszystko za sprawą VIII wojewódzkiego konkursu wypieku tego śląskiego przysmaku. W tym roku do rywalizacji przystąpiło 13 drużyn. Chociaż receptura jest powszechna i raczej nikt specjalnie jej nie zmienia, to każda z kulinarnych ekip ma swój pomysł na sprawienie, aby ich wypiek smakował najlepiej. W tym roku kulinarne poczynania uczestników konkursu oceniała Ewa Wachowicz. 

Tradycyjnie wśród ekip startujących w zmaganiach nie zabrakło drużyny samorządowców. - Dla mnie coroczne spotkanie w Rozwadzy to okazja do przypominania rodzinnych tradycji. Nasze babcie piekły kołocz, nasze mamy, teraz my po raz kolejny w gronie samorządowców i mam nadzieję, że w przyszłości nasze córki też będą to robiły, aby nigdy o tym produkcie regionalnym nie zapominano - mówiła wicestarosta Sabina Gorzkulla, która wspólnie z burmistrz Zdzieszowic Sybillą Zimmerman przygotowywała ciasto. 

Wspólna drużyna samorządowców i bibliotekarek występowała jednak poza konkursem.Największymi zwycięzcami rywalizacji mogły czuć się natomiast w tym roku drużyny debiutanckie. W sumie na na najwyższym stopniu podium stanęły aż cztery ekipy, w tym miedzy innymi reprezentanci Kamienia Śląskiego, którzy rywalizowali po raz pierwszy, podobnie zresztą jak drużyna z Wielkopolski, która przygotowywała śląski kołocz w oparciu o przepis znaleziony w internecie. Zwycięstwo było w tegorocznej edycji o tyle cenniejsze, że przygotowanych łącznie 39 wypieków próbowała, będąca jednym z członków jury Ewa Wachowicz.

Kołocza do woli mogli próbować też mieszkańcy. Zaraz po ogłoszeniu wyników  trafiły one na stoły i każdy mógł sam ocenić poszczególne wypieki. Święto w Rozwadzy obfitowało też w pokazy przedszkolaków, wspólnie biesiadowanie, a zakończył je tradycyjnie przemarsz z pochodniami i Apelem Jasnogórskim 

Powiat krapkowicki co roku finansowo i organizacyjnie wspiera organizację Dni Rozwadzy.