Rozwadza stolicą kołocza

Gdzie kucharek sześć tam podobno nie ma co jeść. To powiedzenie nie sprawdza się jednak w Rozwadzy, gdzie już po raz VII drużyny z całej Opolszczyzny przygotowywały prawdziwy śląski kołocz. Jedni tradycyjnie, inni w unowocześnionej recepturze. Bez zmian pozostaje jednak nadzienie. Kołocz musi być z serem, makiem, albo jabłkiem. Efekty tych smakowitych prac było można spróbować podczas odbywających się w weekend Dni Rozwadzy. Startujący w konkursie, a w tym roku było to aż 13 drużyn, spisali się na medal i to całkiem dosłownie. Wszyscy znaleźli się bowiem na podium. Tradycyjnie w tej weryfikującej kuchenne umiejętności konkurencji wystartowała drużyna samorządowców z wicestarostą Sabiną Gorzkullą i burmistrz Zdzieszowic Sybillą Zimmerman. Z kolei wśród debiutantów znalazła się drużyna ojców Franciszkanów z Góry św. Anny. Nagrody i gratulacje wszystkim startującym przekazał starosta krapkowicki Maciej Sonik.