Festiwal Dyni czyli Bania Fest!

Można ją wykorzystać w kuchni i do stworzenia kosmetyków. Nazywają ją królową jesieni. W powiecie krapkowickim ma swoje święto. Mowa o dyni, nazywanej w naszej regionie banią. Podczas tegorocznego festiwalu gigantycznego pomarańczowego warzywa znów podjęte zostaną próby pobicia rekordów. Kucharze będą przygotowywać niewyobrażalne ilości dżemu, a hodowcy sprawdzać, czy któryś z ich okazów jest w stanie pobić ubiegłoroczny ponad 500 kilogramowy wynik.

Dynia nadaje się do potraw na ciepło i na zimno, jest niskokaloryczna, ma wiele witamin i składników mineralnych, których bogactwo kryje się nie tylko w miąższu, ale też w nasionach. Czy trzeba lepszej rekomendacji? O kulinarnych pomysłach na „banie” podczas festiwalu tego warzywa opowiadać będą panie należące do Związku Śląskich Kobiet Wiejskich. Jak zwykle będzie można też degustować, a najciekawsze przepisy zabrać ze sobą do domu. Pojawią się też receptury bardzo na topie, czyli dla wszystkich którzy stawiają na zdrowy tryb życia i zdrowe odżywianie. Okazuje się jednak, że dynia ma zastosowanie nie tylko w kuchni. Pomarańczowe warzywo jest bogate w błonnik, żelazo, magnez, selen, miedź oraz witaminy B1, B2, PP, A, E i C, co sprawia, że świetnie sprawdza się również w zastosowaniu kosmetycznym. Połączenie witamin A oraz E pomaga utrzymać odpowiednią wilgotność skóry, zwalczyć negatywnie wpływające na nią wolne rodniki. Miąższ dyniowy ma także silne działanie w procesie oczyszczania tłustej skóry z wągrami.

Podczas wyjątkowego festiwalu w sercu Opolszczyzny będzie można sprawdzić różne zastosowanie pomarańczowego warzywa, ale też przyjrzeć się pokazom carvingu w wykonaniu wicemistrzów świata, posłuchać występów artystycznych i pośmiać się podczas występów kabaretowych. Na scenie pojawią się Grzegorz Stasiak znany z programu nauka jazdy i Formacja Chatelet.

Punktem kulminacyjnym będzie próļa ustanowienia Rekordu Polski w ilości ugotowanego dżemu z dyni. Jeżeli uda się tego dokonać, każdy mieszkaniec wróci z festiwalu ze słodkim upominkiem zamkniętym w słoiczku. O pobudzenie zmysłów, szczególnie tych smakowych zadba uczestnik programu MasterChef Mateusz Nowak.

Tradycyjnie na trasie Krapkowice - Otmęt - Gogolin kursować będzie kolejka turystyczna. Przejazd będzie bezpłatny. Rozkład jazdy przedstawimy wkrótce.

Drugi Festiwal Dyni w sercu Opolszczyzny odbędzie się 25 września na parkingu za krapkowickim starostwem. Zapraszamy od godziny 11.00 do godziny 20.00