Dynia znów w roli głównej!

Jabłka, cukinie, ale przede wszystkim dynie - jesień to prawdziwy wysyp warzyw i owoców. Podobnie jak w roku ubiegłym zmieniającą się porę roku będziemy świętować podczas wyjątkowego festiwalu, który dla wielu osób staję się kulinarną inspiracją. Mowa o Festiwalu Dyni i królujących podczas niego przepisów Związku Śląskich Kobiet Wiejskich. Gospodynie zawsze stają na wysokości zadania, a ich przepisy łączce tradycje z nowoczesnością zachwycają nie tylko łasuchów.

Co można zrobić z dyni? Tego pytania lepiej nie zadawać w obecności pań należących do Związku Śląskich Kobiet Wiejskich. Ich pomysłowość nie zna granic, a doświadczenie kulinarne sprawia, że czekać mogą nas długie godziny smakowitych opowieści. Jeżeli nie mamy tyle czasu, to zdecydowanie lepiej pojawić się na Festiwalu Dyni. Tam można wszystkiego spróbować w jednym miejscu i o przepisu nie trudno (chyba, że są tajne).

Krem z pomarańczowego warzywa, albo po prostu zupa to jedna z najpopularniejszych form wykorzystania go w kuchni.  W ubiegłym roku w powiecie krapkowickim ustanowiono rekord Polski w największej porcji zupy dyniowej. Nie jest to jednak jedyny sposób na wykorzystania warzywa. W naszym regionie dynia, czyli popularna bania kojarzona jest też z kompotem. W ostatnim czasie coraz częściej zachwyca też w formie muffinków, czy ciasta. Sposobów i pomysłów jest jednak zdecydowanie więcej. W internecie znaleźć można mnóstwo ciekawych i to na każdą część dnia. Śniadanie? Proszę bardzo!  Omlet z dynią, brokułem i szpinakiem. Brzmi smacznie? To może na obiad tarta z dynią i mozzarellą, a na kolację hummus z dyni? Można też postawić na rozwiązanie bardziej tradycyjnie i spróbować dyniowych przetworów. Na te ostatnie przepisów nie szukajcie w internecie. W tym roku podczas Festiwalu Dyni będziemy próbować pobić rekord w największej porcji dżemu z pomarańczowego warzywa. Wszystko według tradycyjnej receptury Związku Ślaskich Kobiet Wiejskich. Już teraz wiemy, że będzie smacznie. Mamy nadzieję, że również rekordowo.  O tym, przekonamy się jednak dopiero 25 września. Już teraz zachęcamy do udziału, próbowania wielu ciekawych przysmaków i zbierania przepisów. Niebawem szczegółowy plan imprezy.